DÁREK K OBJEDNÁVCE OD 1200 Kč. DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč.

Zpříjemněte si pitný režim: 3 recepty na nealko koktejly, které uhasí žízeň a posílí vaši imunitu

V létě, kdy teploty stoupají a slunce praží, je dodržování správného pitného režimu ještě důležitější než kdy jindy. Díky většímu pocení vaše tělo totiž ztrácí tekutiny mnohem rychleji. Pojďte se s námi podívat, kolik tekutin byste měli denně vypít, aby vám nehrozila dehydratace. A abyste nemuseli pít jen vodu, prozradíme vám hned 3 recepty na chutné mocktails, které vám pomůžou doplnit potřebné tekutiny i podpořit vaši imunitu.

Kolik vody potřebujete denně vypít? 

post-img-5

Obecně platí, že dospělý člověk by měl denně vypít zhruba 2 až 3 litry tekutin. Skutečná potřeba vody je však pro každého vysoce individuální. Jiné množství vody vám bude stačit v případě, že jste drobná padesátikilová žena, jinou potřebu bude mít třeba stokilový muž.

Do hry navíc vstupují i další faktory – genetické dispozice, množství zkonzumovaného ovoce nebo zeleniny nebo vaše fyzická aktivita. Při celodenním výletu na kole si bude vaše tělo logicky žádat mnohem víc vody než v případě, kdy prosedíte den v klimatizované kanceláři.

Orientačně si můžete denní potřebu tekutin spočítat podle následujícího vzorečku:

  • Dle Národního zdravotnického informačního portálu by měl zdravý dospělý člověk přijmout denně zhruba 30-40 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti. 
  • Vynásobte si tedy tato čísla svou vahou a získáte orientační rozsah množství tekutin, které byste měli denně vypít. 
  • Pokud například vážíte 60 kg, váš denní příjem tekutin by se měl pohybovat mezi 1,8 a 2,4 litry vody: 

60 x 30 ml = 1 800 ml, tj. 1,8 l vody 

60 x 40 ml = 2 400 ml, tj. 2,4 litru vody 

Ale pozor – určitě nečekejte, až si vaše tělo o vodu samo řekne. Pro dodržení správného režimu je totiž důležité pít průběžně během celého dne, nejen při pocitu žízně. Ta už je totiž prvním signálem dehydratace, která způsobuje nejen únavu nebo třeba bolesti hlavy, ale její silnější forma může mít i vážné zdravotní následky.  

5 tipů, jak si pohlídat správný pitný režim 

Většina lidí si však vzpomene na pití až ve chvíli, kdy už se jim začíná lepit jazyk na patro. Že mezi ně taky patříte? Tak vyzkoušejte našich 5 tipů, které vám pomůžou si správný pitný režim lépe pohlídat: 

Udělejte si z pití rituál 

Zvykněte si vypít sklenici vody každé ráno hned po probuzení. V průběhu dne si pak spojte pití s pravidelnými činnostmi, jako je například jídlo, návštěva toalety nebo pauza na kávu.

Mějte vodu neustále na očích 

Znáte to – sejde z očí, sejde z mysli. Pořiďte si proto stylovou láhev na vodu, kterou budete mít pořád na dohled i dosah. 

Nastavte si upomínku v telefonu 

Určitě máte v telefonu upomínky na spoustu více či méně důležitých věcí. Tak proč tam ještě nemáte upomínku na dodržování pitného režimu?

Doplňujte tekutiny i skrz potraviny 

Zařaďte do svého jídelníčku vodnaté potravina, jako jsou okurky, melouny nebo třeba rajčata. Ty vám pomůžou nejen s doplněním tekutin, ale dodají vašemu tělu také dostatek vitamínů a minerálů. 

Nemusíte pít jenom vodu 

Kávu ani alkoholické nápoje do svého pitného režimu určitě nepočítejte – ty totiž naopak vaše tělo ještě víc dehydratují. Příliš vhodné nejsou ani slazené nápoje, které jen zvyšují pocit žízně.  

I přesto však nemusíte ani zdaleka zůstat jen u pití čisté vody. Střídejte vodu se slabým čajem, ředěným džusem či neslazenými ovocnými šťávami. A nebo vyzkoušejte naše tipy na chutné mocktails, jejichž základ tvoří vitamíny a antioxidanty nadupané imunity drinky FUA FUA

Co je to mocktail 

Jednoduše se dá říct, že mocktail je míchaný drink, chcete-li koktejl, bez kapky alkoholu. Chutí se mocktaily koktejlům zcela vyrovnají, narozdíl od nich vám však ani po pár skleničkách nehrozí bolehlav nebo kocovina.  

Tyhle chutné nealko drinky si tak můžete v klidu dopřát i v parném létě. A co je ještě lepší – můžete si je jednoduše připravit i sami doma.  

Vyzkoušejte naše 3 recepty na chutné mocktails 

Připravili jsme pro vás hned 3 recepty na osvěžující letní mocktails, které pohladí vaše chuťové pohárky i vzpruží váš imunitní systém. Mrkněte na ně, dejte si dohromady všechny ingredience a pusťte se do přípravy. Na zdraví!

FUA FUA Modrá exotika 

Všechny ingredience vložte do mixéru a krátce pomixujte. 

FUA FUA Tropická bomba 
  • 1 sáček FUA FUA TROPICKÉ OVOCE & BAOBAB 
  • 1 středně velký pomeranč
  • 150 ml bílého jogurtu
  •  mléko na doředění dle potřeb
  • datlový sirup na případné doslazení

Pomeranč s jogurtem a obsahem sáčku FUA FUA důkladně rozmixujte. Vše následně dořeďte mlékem do požadované konzistence a dle chuti doslaďte datlovým sirupem. 

FUA FUA Pomerančová matcha 
  • 1 sáček FUA FUA MATCHA & POMERANČ
  • 1 středně velký pomeranč
  • 150 ml vody
  • 4 kostky ledu 
  •  třtinový cukr na případné doslazení

Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence. Dle chuti případně doslaďte třtinovým cukrem. 

post-img-5

Nevybrali jste si z našich receptů? 

Nevybrali jste si z našich receptů? Vyzkoušejte vlastní a inspirujte i ostatní. Pošlete nám svůj recept na oblíbený drink v kombinaci s FUA FUA na e-mail a my ho rádi vyzkoušíme a zveřejníme na našem Instagramu.