DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč.

Zázračné flavonoidy: jaké mají účinky a které potraviny jsou na ně nejbohatší?

I když pro náš organismus nejsou vyloženě nepostradatelné, jejich pravidelné užívání přináší hned celou řadu benefitů. Celkově totiž posilují imunitní systém, chrání tělo před volnými radikály a dokonce brání růstu nádorových buněk. Řeč je o flavonoidech. Přečtěte si u nás, co to vlastně flavonoidy jsou, jaké další zázračné účinky mají, i které potraviny jsou na ně nejbohatší.

Co to jsou flavonoidy

post-img-5

Flavonoidy, známé také pod označením vitamín P, jsou rozsáhlou skupinou organických chemických sloučenin, které pomáhají rostlinám přežít v jejich přirozeném prostředí. Jsou zodpovědné za barvu a vůni květů a plodů, fungují jako ochrana před UV zářením a různými patogeny a v neposlední řadě slouží také k přilákání opylovačů.

Důležitou roli však nehrají pouze v životě rostlin, ale i v tom našem, kde jsou ceněny pro své antioxidační a protizánětlivé účinky.

Nejznámější flavonoidy a jejich účinky na lidské zdraví

Flavonoidy rozdělujeme podle jejich chemické struktury na šest hlavních podtypů, z nichž každý může mít na naše zdraví unikátní vliv:

1. Flavony

Nejznámější flavonoidy z této skupiny: apigenin, luteolin, chrysin, baicalein, tangeritin. Mají příznivý účinek na cévy a pomáhají k lepšímu vstřebávání léků. Najdete je například v celeru, petrželi, mátě či heřmánku. 

2. Flavonony

Nejznámější flavonoidy z této skupiny: hesperidin, naringenin, eriodictyol, diosmin, homoeriodictyol. Mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky, podporují činnost srdce a cév, zlepšují kognitivní funkce a brání růstu nádorových buněk. Najdete je hlavně v citrusových plodech – grapefruitech, pomerančích, citronech nebo limetkách.

3. Flavonoly

Nejznámější flavonoidy z této skupiny: quercetin, kaempferol, myricetin, fisetin, isorhamnetin. Mají silné protizánětlivé účinky a pomáhají tlumit projevy senné rýmy a dalších alergických reakcí. Ve velkém množství je najdete například v brokolici, jablkách, pórku, cibuli či růžičkové kapustě.

4. Flavanoly

Nejznámější flavonoidy z této skupiny: epicatechin, catechin, gallocatechin, epigallocatechin, epigallocatechin gallate. Pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, podporují správnou funkci srdce a cév a zmírňují únavu. Najdete je hlavně v borůvkách, jahodách, čokoládě a kakau.

5. Isoflavony

Nejznámější flavonoidy z této skupiny: genistein, daidzein, glycitein, equol, biochanin A.
Pomáhají udržovat v těle hormonální rovnováhu a u žen zmírňují symptomy menopauzy. Největší zastoupení mají v sójových výrobcích a v luštěninách.

6. Antokyany

Nejznámější flavonoidy z této skupiny: cyanidin, delphinidin, malvidin, pelargonidin, peonidin.Podporují imunitní systém, zlepšují střevní mikroflóru a brání růstu nádorových buněk. Najdete je hlavně v borůvkách, jahodách, brusinkách, ostružinách a v červeném víně.

Které potraviny jsou na flavonoidy nejbohatší

Na rozdíl od vitamínů a minerálů sice nejsou flavonoidy pro náš život nezbytné, o jejich benefitech však není sporu. Podle klinických studií vědců z University of Illinois pomáhá pravidelná konzumace flavonoidů dokonce i při léčbě rakoviny slinivky břišní, která patří k nejvíce agresivním formám této nemoci.

Pokud chcete i vy těžit z výhod flavonoidů, doporučujeme do vašeho jídelníčku zařadit:

Borůvky

Obsahují velké množství silného antioxidantu proanthokyanidinu, který dokáže perfektně nastartovat vaši imunitu. Prospívá trávení, zlepšuje elasticitu cév a bojuje proti bakteriím E.coli, které způsobují infekce močových cest. Dopřejte si svou dávku silných antioxidantů snadno a rychle za pomoci FUA FUA borůvky & maliny.

Zelený čaj

Obsahuje silné antioxidanty katechiny, které brání tělo před poškozením volnými radikály a ničí choroboplodné zárodky. Katechiny pomáhají našemu tělu lépe čelit stres, podporují spalování tuků, usnadňují regeneraci kůže a dokonce pozitivně působí i proti vzniku vrásek. Extrakt ze zeleného čaje najdete téměř ve všech našich příchutích FUA FUA, nejvíce je však zastoupen ve FUA FUA matcha & pomeranč.

Camu camu

Camu camu je exotická vitamínová bomba, která je považována za jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C. Zároveň obsahuje i celou řadu flavonoidů, které podpoří antioxidační kapacitu vašeho těla. Účinně vás ochrání před chřipkou i nachlazením, pomůže zmírnit příznaky již probíhajících zánětů a bojovat dokáže také proti vysokému tlaku, artróze, depresi či neurodegenerativním chorobám. Všechny tyhle výhody můžete čerpat z příchuti FUA FUA borůvky & maliny, v níž je zastoupena i tropická bomba camu camu.

Acerola

Acerola pochází z tropických částí světa a svým vzhledem i chutí se podobá třešním. Vyniká vysokým obsahem nejen flavonoidů, ale také vitamínu C. Chrání buňky před působením volných radikálů, posiluje imunitní systém a podporuje tvorbu kolagenu, díky čemuž vám pomůže udržet si déle mladistvý vzhled i zdravé klouby. Extrakt z aceroly najdete v příchutích FUA FUA Matcha & pomeranč, banán & kurkuma, broskve & jahody, tropické ovoce & baobab.

Acai

Acai patří v dnešní době mezi nejžádanější superpotraviny. Jde o tropické bobulovité ovoce, které se pyšní největším množstvím antioxidačních látek ze všech potravin světa. V něm obsažené antokyany působí jako skvělá prevence proti buněčnému stárnutí, podporují správnou funkci imunitního systému a pomohou vám předcházet vzniku vrásek.Výhody exotického plodu acai si můžete dopřát díky těmto příchutím FUA FUA: Modrá spirulina & ananas, broskve & jahody, řepa & jablko.

Jak dostat každý den potraviny bohaté na flavonoidy do svého jídelníčku 

Denní příjem flavonoidů není stanoven žádnou přesnou normou. Dánští vědci však ve své studii považují za optimální denní příjem flavonoidů pro dospělého člověka množství alespoň 500 miligramů. Tuto dávku dokážete jednoduše splnit, pokud sníte za den zhruba 600 gramů zeleniny a ovoce v poměru 2:1. 

Že to sníst rozhodně nezvládnete? Pak sáhněte po našem imunity drinku FUA FUA. V jednotlivých porcích totiž najdete ten nejlepší mix ovoce, zeleniny a superpotravin, díky kterým si svůj denní příjem flavonoidů hravě splníte. Jednoduše, kdykoliv a kdekoliv. 

post-img-5