DÁREK K OBJEDNÁVCE OD 1200 Kč. DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč.

Strašák jménem cukr: je třeba bát se ho i v ovoci?

Vedle řady vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek představuje šťavnaté slaďoučké ovoce občas také vydatný zdroj cukrů. To však neznamená, že byste se mu měli začít obloukem vyhýbat. Ani když třeba chcete shodit nějaké to kilo do plavek. Pravdou je, že vaše tělo cukr potřebuje. Právě cukr je pro něj totiž v rozumné míře nenahraditelným zdrojem energie.

Kolik je doporučená denní dávka cukru

Podle Světové zdravotnické organizace by doporučená denní dávka cukru u zdravého člověka neměla přesáhnout zhruba 10 % z jeho celkového energetického příjmu. 

U dospělých s průměrnou fyzickou aktivitou to vychází cca na 50 g na den. V případě, že si svou denní dávku ovoce dopřáváte v podobě našich Imunity drinků FUA FUA, nemusíte se tedy překročení doporučené hranice příliš obávat. I ta nejsladší z příchutí, Tropické ovoce & baobab, obsahuje v jedné porci pouhých 6,8 g přirozeně se vyskytujícího cukru.

Co znamená formulace „Sacharidy, z toho cukry“

Na etiketách našich drinků FUA FUA najdete v tabulce s výživovými údaji pod řádkem se sacharidy další řádek s formulací „z toho cukry“. Význam je prostý. I když jsou tyto dva termíny docela často zaměňovány, sacharidy a cukry nejsou jedno a to samé. Zjednodušeně se dá říct, že cukry tvoří jednu ze tří podskupin sacharidů:.

  • Monosacharidy – obsahují jednu cukernou jednotku. Patří sem například glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr).
  • Oligosacharidy – obsahují 2-10 stejných nebo různých monosacharidů. Řadí se mezi ně například sacharóza (klasický cukr řepný a třtinový), která se skládá z glukózy a fruktózy.
  • Polysacharidy – skládají se z více molekul monosacharidů spojených dohromady. Patří sem například komplexní cukry, jako je škrob či celulóza.

Jaké cukry jsou v ovoci

V ovoci a zelenině najdete zastoupeny polysacharidy a monosacharidy. Mezi polysacharidy se řadí zdravé škroby nebo celulóza, která dodá vašemu tělu potřebnou vlákninu. Samotný cukr v ovoci se pak řadí mezi monosacharidy a najdete ho tam nejčastěji ve dvou formách – glukóza a fruktóza.

Glukóza

Glukóza, někdy také označována jako hroznový cukr, je nejvýznamnějším monosacharidem. Najdete ji nejen v ovoci, ale také třeba v medu nebo v zelenině. Představuje základní a nejrychlejší zdroj energie pro celé tělo, zejména pak pro svaly a mozek. Ten bez glukózy nedokáže správně fungovat..

Pro nervové buňky nebo třeba červené krvinky je glukóza jediným zdrojem energie, bez kterého se neobejdou. Pokud nepřijmete dostatek glukózy ze své stravy, tělo sáhne do zásobního zdroje – glykogenu. Ten je však rychle vyčerpatelný. Při nadbytku je naopak glukóza v těle přeměňována na zásobní tuk.

Fruktóza

Fruktóza, neboli ovocný cukr, je nejsladším monosacharidem. Kromě ovoce se nachází také v medu a v menší části i v některých druzích zeleniny. Nejbohatší jsou na fruktózu například jablka, třešně, vinné hrozny nebo hrušky, ze zeleniny pak cibule či rajčata. I když je rychlým zdrojem energie, naše tělo ji vstřebává pomaleji než třeba glukózu. Díky tomu nedochází k výrazným výkyvům hladiny inzulínu v krvi.

I tady však platí známé pravidlo – všeho s mírou. Při nadměrné konzumaci stravy s vysokým obsahem fruktózy mohou začít vaše játra přeměňovat ovocný cukr na viscerální tuk, jehož hromadění zvyšuje riziko zdravotních potíží.

Nezapomeňte střídat druhy

Protože kromě odlišného množství cukru mají různé druhy ovoce a zeleniny také odlišný obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších prospěšných látek, vyplatí se mít jídelníček pestrý a jednotlivé druhy dostatečné střídat. Naše Imunity drinky FUA FUA vám k tomu snadno pomůžou.

Vyberte si ochutnávkové balení a dopřejte si každý den jinou kombinaci ovoce, zeleniny a superpotravin. Stačí dvě porce lahodného drinku a máte pokrytou doporučenou denní dávku ovoce na celý den. Jednoduše a bez zdlouhavého čištění, loupání či krájení.

post-img-5