DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč.

Braňte se dehydrataci: doplňte jídelníček o potraviny, které obsahují nejvíce vody

V létě se dehydratace stává hrozbou, které bychom měli věnovat zvýšenou pozornost. Pojďte se s námi podívat, jak se dehydratace organismu projevuje, i jak se jí efektivně bránit. Prozradíme vám, čím si kromě čisté vody zpestřit jídelníček, aby bylo vaše tělo dostatečně hydratované.

Proč je tak důležitá správná hydratace 

post-img-5

Podle Národního zdravotnického informačního portálu by měl zdravý dospělý člověk přijmout denně zhruba 30-40 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti.

Pokud si však pitný režim nehlídáte, zejména v létě, kdy dochází k většímu pocení, může se váš příjem a výdej tekutin rychle dostat do nerovnováhy a máte na problém zaděláno. O slovo se začne hlásit dehydratace.

Voda hraje v lidském těle nezastupitelnou roli a je nepostradatelná pro jeho správné fungování:

  • Zhruba 60 % organismu dospělého člověka je tvořeno právě vodou. Je složkou téměř všech buněk, tkání a orgánů a je nezbytná pro jejich funkci.
  • Správný pitný režim je důležitý pro termoregulaci těla. V letním horku nebo při zvýšené tělesné aktivitě se vaše tělo více potí, a tím ztrácí tekutiny a elektrolyty. Dostatečný příjem tekutin pomáhá udržet tělesnou teplotu na optimální úrovni.
  • Dostatek tekutin v těle je nutný pro správnou funkci ledvin, které filtrují odpadní látky a toxiny z těla a vylučují je močí.
  • Voda se stará o „promazávání“ všech kloubů těla. Pomáhá snižovat jejich tření a udržuje je pohyblivé.
  • Dostatečná hydratace udržuje dokonalou pružnost kůže a zabraňuje lámání a třepení vlasů a nehtů.
  • Tekutiny zajišťují správnou rozpustnost živin v těle, pomáhají při rozkladu potravy a pohybu střev, který je nezbytný pro bezproblémové trávení.
  • Správný pitný režim pomáhá tělu udržet si dostatek energie pro fyzickou výkonnost a předcházet únavě a vyčerpání.

Jak se projevuje dehydratace organismu

Dehydratace, neboli nadměrná ztráta vody z organismu, je stav, kdy tělo ztrácí víc tekutin, než přijímá. Už lehčí nedostatek tekutin vás dokáže potrápit bolestí a točením hlavy, celkovou slabostí nebo zácpou. V závažnějším stadiu s sebou dehydratace přináší i pokles krevního tlaku nebo horečku a extrémní nedostatek hydratace může být až život ohrožující. Tohle jsou první příznaky dehydratace, při kterých byste měli rychle zpozornět:  

  • Pocit zvýšené žízně, 
  • páchnoucí dech a pocit sucha v puse,
  • bolest hlavy, 
  • slabost a ospalost, 
  • popraskané rty, 
  • vysušená pokožka,  
  • velmi tmavá moč. 

V těchto případech obvykle stačí, pokud tělu doplníte potřebné množství tekutin. Mnohem lepší je však dehydrataci raději předcházet a své tělo hydratovat průběžně. Pomůže vám k tomu nejen dostatek pití, ale také obohacení jídelníčku o vhodné druhy ovoce a zeleniny.

Které potraviny obsahují nejvíce vody

Nemusíte popíjet jednu sklenici vody za druhou, abyste vašemu tělu dopřáli dostatečné zavodnění. Tyhle potraviny vám ke správné hydrataci skvěle pomůžou: 

Okurky

Okurky na žebříčku nejvodnatějších potravin bezkonkurenčně vítězí. Obsahují víc než 95 % vody a jsou také bohatým zdrojem vitamínů B, C a K.

Rajčata

Podobně jako okurky, i rajčata jsou z velké části tvořena vodou. Obsahují jí zhruba 94 % a navíc jsou cenným zdrojem silného antioxidantu jménem lykopen. Ten dokáže chránit vaši kůži před UV zářením, snižuje riziko osteoporózy nebo kardiovaskulárního onemocnění a působí preventivně proti vzniku rakoviny.

Ředkvičky

Kromě vysokého obsahu vody jsou ředkvičky bohaté také na vitamíny C, B1, B2, B6, beta-karoten a kyselinu listovou. V případě nachlazení vám navíc díky své schopnosti ředit hleny pomůžou i ke snadnějšímu odkašlání.

Celer

Kromě vysokého obsahu vody se v celeru ukrývá také vitamín K, draslík a velké množství vlákniny. V lidovém léčitelství se dokonce používá jako afrodiziakum.

Jahody

Jahody obsahují až 90 % vody a minimum kalorií. Honosí se navíc vysokým obsahem vlákniny, vitamínu C a polyfenolů, které v organismu působí jako antioxidanty.

Vodní meloun

Šťavnaté melouny jsou nejen plné vody, ale také zázraku jménem lykopen, který už jsme zmiňovali u rajčat. Tenhle silný antioxidant dokáže chránit vaši kůži před UV zářením, snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění či osteoporózy a působí preventivně dokonce i proti vzniku rakoviny.

Ananas

Ananas obsahuje až 85 % vody a kromě hydratace vám pomůže také s podporou imunity. Je totiž bohatým zdrojem vitamínu C a enzymu zvaného bromelain, který pomáhá posílit imunitní systém a snižuje tvorbu zánětů v těle.

Broskve

Broskve jsou tvořený z více než 90 % vodou a pyšní se také vysokým obsahem vitamínů A, B a C. Zároveň jsou bohaté na antioxidanty pomáhající v boji proti volným radikálům nebo beta karoten, který chrání pleť před škodlivými účinky slunce.

Maliny

Maliny jsou nejen plné vody (obsahují jí až 85 %), ale také vitamínů A, B a C, draslíku, vápníku nebo fosforu. Kromě dostatečné hydratace vám tak pomůžou také ke zdravějším kostem, redukci hladiny cholesterolu či snížení krevního tlaku.

Pomeranče

Pomeranče jsou se svými více než 85 % vody nejen významným zdrojem tekutin, ale pyšní se také vysokým obsahem vlákniny. Jeden středně velký pomeranč jí obsahuje až 3 g, což je zhruba 12 % doporučeného denního příjmu dospělého člověka. Konzumace pomerančů tak kromě hydratace přispívá také k lepšímu trávení, regulaci hladiny krevního cukru či dokonce ke zdravějšímu spánku.

post-img-5

Ušetřete si čas i práci díky FUA FUA 

Máte strach, že i když všechno tohle ovoce či zeleninu nakoupíte, stejně nakonec zůstane minimálně polovina netknutá v lednici nebo v míse na stole, kde se následně zkazí? Nebojte, my to taky známe. Na čištění, loupání a krájení zkrátka často není ani čas, ani chuť.  

A přesně proto jsme navrhli naše imunity drinky FUA FUA, které si díky jejich praktickému balení můžete vzít všude s sebou a jen tak se vám nezkazí. Vyzkoušejte FUA FUA a připravte si během pár sekund lahodný drink, který vám zajistí nejen potřebnou hydrataci a doplní důležité vitamíny a minerály, ale taky potěší vaše chuťové pohárky.