DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč.

Back to school: 3 tipy, jak posílit dětskou imunitu + recepty na zdravé svačiny do školy

Pokud máte děti, určitě to moc dobře znáte. Stačí týden ve škole a už je máte zase doma s ucpaným nosem, kašlem nebo teplotou. Školní kolektivy jsou totiž rájem bacilů a virů, které si mezi sebou děti rychle předávají. Chtěli byste se kolotoči opakujících se nemocí a absenci ve škole i v práci letos vyhnout? Podívejte se na tři osvědčené tipy, jak před návratem do kolektivu efektivně podpořit imunitní systém vašich ratolestí a zajistit jim tak lepší obranyschopnost.

Co to znamená imunitní systém 

post-img-5

Imunitní systém je soubor buněčných mechanismů, který nás chrání před viry, bakteriemi a infekcemi. Dokáže odlišit naše vlastní buňky od cizích a rozpoznat tak nepřátelské organismy, proti kterým je třeba zahájit útok a vypudit je z našeho těla.

Imunita se dále dělí na vrozenou a získanou:

Vrozená imunita

 Vrozená imunita je zapsaná v naší DNA a je první linií obrany našeho těla proti patogenům. Není zaměřena na konkrétní viry nebo bakterie, ale reaguje na všechny potenciální hrozby stejným způsobem. Zahrnuje fyzické bariéry (např. kůži), chemické bariéry (např. žaludeční kyselinu) a různé buňky, jako jsou makrofágy a neutrofily, které dokážou rychle rozpoznat a zničit cizorodé látky útočící na naše tělo.

Získaná imunita

Získaná imunita vzniká až poté, co se tělo setká s konkrétním patogenem. Je to specifická imunitní reakce, která má pomalejší nástup. Buněčnou odezvu tady mají na starosti zejména bílé krvinky (lymfocyty), které rozdělujeme na dva typy – T a B lymfocyty. Ty pomáhají tělu zapamatovat si patogeny, se kterými se již setkalo, a v případě jejich návratu je rychle a efektivně zlikvidovat.

Jak zvýšit imunitu u dětí

Vývoj dětského imunitního systému probíhá individuálně – i to může být důvod, proč jsou třeba vaše děti nemocné častěji než ty sousedovic. Ale i na tom se dá pracovat. Jen nečekejte zázraky ze dne na den.

Pokud tedy nechcete polovinu školního roku zase strávit doma s nemocným dítětem na ošetřování, je třeba začít jednat hned. Ne začít přemýšlet nad tím, co je nejlepší na dětskou imunitu, až v první den školy.

Máme pro vás hned 3 tipy, jak už během prázdnin začít dětský imunitní systém připravovat na boj s náporem bacilů číhajících ve školním kolektivu:

  • Vyžeňte děti ven

Doma u televize ještě nikdy nikdo imunitu neposílil. Vyžeňte děti ven. Čerstvý vzduch totiž napomáhá k prokrvení dýchacích cest, čímž značně zvyšuje jejich odolnost. Pobyt na slunci navíc podporuje tvorbu vitamínu D, který pomáhá podporovat přirozenou obranyschopnost organismu.

A k pobytu venku patří i pohyb, který je další ingrediencí k tomu, abyste svým dětem namíchali odolný imuntí koktejl. Nezáleží ani tak na tom, zda vyrazíte jen na procházku, nebo bude dítě jezdit na kole či šplhat po stromech – důležité je, aby dítě pohyb bavil a rádo mu dalo samo přednost před vysedáváním na gauči nebo u počítače.

  • Dopřejte dětem dostatek spánku

Když děti spí, tělo regeneruje, obnovuje imunitní buňky a posiluje tak svůj obranný systém. Kvalitní spánek navíc pomáhá dětem nejen lépe odolávat nemocem, ale také zlepšuje jejich koncentraci a náladu.

Optimální délka spánku se liší dle věku i potřeb dítěte. Obecně platí, že čím je dítě mladší, tím delší dobu by mělo spánkem strávit. Pro školáky je za ideál považováno zhruba 9-12 hodin spánku denně.  

  • Dbejte na pestrou a kvalitní stravu

Nemusíte hned dětem zatrhnout zmrzlinu a všechny sladkosti, ale snažte se příjem cukrů vyvážit stravou bohatou na vitamíny, minerály a další živiny, které jejich tělo potřebuje ke zdravému růstu i k případnému boji proti infekcím. 

Své místo by na dětském talíři mělo mít určitě maso, vejce a další zdroje bílkovin a kvalitních tuků, ale také kvalitní zdroje komplexních sacharidů a vlákniny – například ovesné vločky, celozrnné pečivo nebo ovoce a zelenina.  

Že máte doma malého nejedlíka, který nad ovocem a zeleninou ohrnuje nos? Nebojte. Právě pro tyhle případy jsme totiž vymysleli naše imunity drinky FUA FUA plné lyofilizovaného ovoce a superpotravin, které dokážou denní dávku ovoce spolehlivě nahradit nejen dětem, ale i vám dospělým. A navíc – i když jsou bez přidaného cukru, chutnají i těm největším mlsounům. 

Inspirace pro vás: recepty na zdravé svačiny do školy

Další otázka, kterou s blížícím se školním rokem řeší většina z nás možná ještě víc, než jak na dětskou imunitu, je co udělat dětem každý den na svačinu. I na to pro vás ale máme odpověď.

Inspirujte se našimi recepty, které vám pomohou zaplácnout hned dvě mouchy jednou ranou – dětem nejen zachutnají, ale prospějí i jejich imunitě. Důležitou ingrediencí je totiž naše imunitní bomba FUA FUA.

Pssst, tyhle svačinky budou 100% chutnat i vám. A imunitní vzpruha se vám bude s přibývajícím stresem se začátkem školního roku určitě taky hodit. Nezapomeňte proto vždy připravit porci navíc i pro sebe, ať to pak dětem nesníte :). 

Šmoulí jogurt - rychlovka, kterou zvládnete připravit, i když ráno zaspíte  

Smíchejte dětem v kelímku nebo svačinové krabičce klasický bílý či řecký jogurt (řecký má větší obsah bílkovin) s jednou porcí FUA FUA modrá spirulina & ananas a domácí granolou. Získáte jogurt sladce tropické chuti a zářivě modré barvy, který budou vašemu školákovi všichni spolužáci závidět.  

Overnight oats s banánem a kurkumou - večer připravíte a ráno v lednici jako když najdete

Nachystejte si 2 lžíce jemných ovesných vloček, 110 ml mléka, sáček FUA FUA banán & kurkuma a lžíci arašídového másla. Když budete chtít mláděti přilepšit, přidejte ještě lžíci nadrobno nasekané hořké čokolády. Vše smíchejte v dobře uzavíratelné sklenici nebo kelímku, nechte přes noc odležet v lednici a ráno šup do školní tašky. 

Pečivo s rudou pomazánkou – svačinka pro Karkulku i pro Draculu 

Název pomazánky klidně přizpůsobte věku školáků – může být Karkulčina, stejně jako Draculova. Charakteristická je totiž sytě rudou barvou, kterou jí propůjčí červená řepa. Stačí smíchat polotučný tvaroh s porcí FUA FUA řepa & jablko, dochutit lehce solí či pepřem a případně naředit mlékem do dobře roztíratelné konzistence. Namažte na celozrnné pečivo, doplňte kvalitní šunkou a máte výbornou svačinku, která se vám domů určitě nevrátí.

post-img-5