DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč.

4 účinné způsoby, jak předejít chronickému stresu

Školní rok začíná a ten kalendářní pomalu končí. Slunečního svitu ubývá, dovolená je za vámi a na dveře už skoro klepou Vánoce. Taky ve vzduchu místo sladkého babího léta cítíte spíš přicházející shon a stres? Tak mu pojďte učinit přítrž dřív, než vás dostane. Vyzkoušejte naše 4 tipy, jak se účinně bránit stresu a nenechat ho přerůst v chronický stav, který s sebou nese řadu komplikací.

Co je to stres

post-img-5

Stres je přirozená obranná reakce organismu, která se aktivuje v okamžiku, kdy na vaši psychiku působí nadměrná zátěž. Srdce vám začne bít jako zvon, krevní tlak vyletí rychle vzhůru a dýcháte jako o závod. Tělo se tak snaží získat víc kyslíku a připravit se buď s domnělým nepřítelem bojovat, nebo před ním utéct. Tak je to v lidském těle zakódováno už od pradávna.

Zatímco naši předkové však byli většinou vystavováni pouze stresu akutnímu v důsledku náhlého ohrožení, dnešní populace trpí čím dál častěji i stresem chronickým. Ten trvá dlouhodobě a provází jej neustálé napětí, vyčerpání a snížená schopnost regenerace.

Nejčastější příznaky chronického stresu

Pokud vaše tělo na dlouhé týdny ovládne chronický stres, který mu nedovolí vypnout a odpočinout si, zdravotní komplikace na sebe nenechají dlouho čekat. Trápit vás mohou začít nejen psychické příznaky stresu, jako jsou strach, nespavost, frustrace, nekontrolovatelné výkyvy nálad, pocity viny nebo ve vážnějších případech dokonce úzkosti a deprese, ale také řada projevů fyzických. Mezi nejčastější z nich se řadí:

  • Bolesti hlavy,
  • trávicí obtíže,
  • kožní problémy,
  • vypadávání vlasů,
  • tlak na hrudi,
  • snížená imunita.

4 účinné způsoby, jak se vypořádat se stresem 

Váš případ to být ale nemusí. Kdo je připraven, není ohrožen. Nebo aspoň ne tolik. Následující 4 tipy vám pomohou obrnit se odolnými hradbami, přes které stres jen tak neproklouzne: 

1. Doplňte si dávku endorfinů

Sport, masáž, oblíbená čokoláda nebo třeba sex. Všechno tohle vám pomůže vyplavit do těla endorfiny – takzvané „hormony štěstí“, které tlumí vnímání bolesti, navozují pocity uspokojení a snižují hladinu stresu. Nezapomeňte si proto pravidelně vyhradit chvilku jen pro sebe a pro to, co vám dělá radost. I když máte všeho až nad hlavu, uvidíte, že i malá pauza na doplnění endorfinů se vyplatí a dokáže vám rychle vlít novou energii do žil.

2. Nepotlačujte své emoce

Je toho na vás moc? Nesnažte se zatnout zuby a tiše trpět. Nahromaděné emoce by si dřív nebo později stejně cestu ven našly. Místo mlčení se nebojte o problémech mluvit a pocity sdílejte se svými blízkými. I když se vám třeba nepodaří najít optimální řešení vašich potíží, když se svým blízkým vypovídáte, nesmírně se vám uleví.

3. Dopřejte si kvalitní spánek

Špatná kvalita spánku zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu ve vašem těle. Neberte tedy spánek jako přežitek a snažte se dopřát si každou noc opravdu 7 až 8 hodin ničím nerušeného spánku. Pokud se vám večer špatně usíná, zkuste místo počítání oveček raději aspoň dvě hodiny před plánovaným spánkem odložit telefon a vypnout televizi. To pomůže vašemu mozku zklidnit se a snadněji takzvaně vypnout. 

4. Dbejte na vyváženou stravu

I když má leckdo dojem, že mu sklenka vína nebo cigaretka pomůže proti stresu, opak je pravdou. Nikotin i alkohol jsou stimulanty, které hladinu stresu spíše zvyšují. A stejné je to třeba i s kávou a dalšími nápoji, které obsahují kofein. Nebojte, jedna káva denně vám samozřejmě neuškodí, dobré je ale vyvážit ji vždy sklenkou vody či bylinkového čaje.  

Snažte se také omezit vysoce zpracované potraviny a rafinované cukry, které způsobují pokles energie – i to totiž může zhoršovat vnímaný stres. Zařaďte místo toho do své stravy radši nutričně vyvážená jídla s dostatečnou porcí ovoce a zeleniny, která vám pomohou doplnit důležité vitamíny a minerály.  

A na výmluvy, že nemáte čas na neustálé čištění, krájení a další chystání ovoce či zeleniny, rovnou zapomeňte. Místo toho sáhněte po našich imunity drincích FUA FUA, díky kterým si svou denní porci ovoce, zeleniny a dalších zdraví prospěšných látek můžete dopřát takřka během pár vteřin – kdekoliv a kdykoliv v průběhu vašeho dne.  

post-img-5