DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč.

10 tipů, jak nastartovat metabolismus po třicítce

Správně fungující metabolismus je snem každého, kdo se chce cítit a vypadat zdravě. Zhruba po třicátých narozeninách, a leckdy vlivem stresu a dalších okolností i mnohem dřív, se však váš metabolismus začne měnit. Udržet se ve formě a mít dostatek energie už najednou není tak snadné, jako když vám bylo dvacet. Smířit se s tím ale nemusíte. Prozradíme vám 10 jednoduchých tipů, jak znovu nastartovat metabolismus a udržet se v kondici bez ohledu na to, v jaké fázi života se nacházíte.

Co je to metabolismus a jak vlastně funguje 

post-img-5

Metabolismus je proces, který má na starosti přeměnu potravy na energii. Rozkládá jídlo na jednodušší látky a uvolňuje energii, kterou pak tělo využívá k růstu a regeneraci. Představte si ho jednoduše jako motor, který pohání všechny vaše tělesné funkce.

Rychlost, jakou tenhle vnitřní motor běží, závisí na mnoha věcech – na vašem věku, hladině hormonů, genetické výbavě, pohlaví nebo třeba na množství pohybu. Převážně dochází ke změnám metabolismu v souvislosti s věkovými milníky, například po třicítce nebo v období menopauzy. Přibývá čím dál více i lidí, kteří v důsledku stresu a vysokých nároků, které jsou na ně kladeny, řeší zpomalení metabolismu a s ním spojený nedostatek energie už v mnohem nižším věku. Přitom se tomu dá předcházet.

Zařaďte do jídelníčku potraviny a nápoje, které podporují metabolismus.
Další možností, jak podpořit a zrychlit metabolismus, je konzumace přirozeně sladkých potravin – například ovocných složek, které najdete v bohatém zastoupení v našich zdravých smoothies FUA FUA.

Jak snadno nastartovat metabolismus?

Některé z těchto faktorů ovlivnit nemůžete, na některých ale můžete začít pracovat a svůj vnitřní motor tak zrychlit. Vyzkoušejte našich 10 osvědčených tipů, jak snadno nastartovat metabolismus:

Vyspěte se do růžova

Pokud přemýšlíte, jak nastartovat svůj metabolismus, měli byste se na to pořádně vyspat. Nedostatek spánku totiž může vést ke zpomalení bazálního metabolismu a tím pádem ke snížení množství energie, které organismus spaluje v klidovém stavu. Vaše tělo tak spotřebuje méně kalorií na udržení základních životních funkcí a přebytečnou energii si začne ukládat do tukových zásob.

Vyhýbejte se stresu

Ve stresu tělo uvolňuje hormon kortizol, který může zpomalit metabolismus a podpořit ukládání tuku. Zároveň stres často zvyšuje chuť dát si pořádně nezdravou kalorickou bombu a starosti takzvaně zajíst. Při boji se stresem vám ve většině případů navíc nezbyde energie ani motivace k pohybu. A málo pohybu znamená méně spálené energie a tím i další zpomalení metabolismu.

Méně seďte, více stůjte

Pokud prosedíte celý den u počítače, podepíše se to nejen na vašich zádech a krční páteři, ale také na rychlosti metabolismu. Snažte se proto dlouhé sezení prokládat zhruba každou hodinu kratšími přestávkami, při kterých budete na nohou – počítá se i cesta do kuchyňky pro kávu. Při stání či chůzi totiž musí vaše tělo zapojit mnohem více svalů a tím pádem spálí i o dost více energie.

Budujte si svalovou hmotu

Čím víc svalové hmoty máte, tím víc kalorií váš organismus spaluje. A to i v klidu, když třeba ležíte na gauči a koukáte na oblíbený seriál. Po třicátém roce věku však začíná svalové hmoty přirozeně ubývat, a tak je třeba se pravidelně starat o její udržování.  Ale nebojte, abyste si udrželi rychlý metabolismus, nemusíte hned utíkat do posilovny a zvedat činky. I když je silové cvičení samozřejmě účinnější, pro začátek bohatě postačí, když se budete alespoň 3x týdně věnovat jakémukoliv pohybu, který vás bude bavit. 

Netrapte se hlady

Zapomeňte na hladovku nebo zázračné diety. Snažte se místo toho jíst tři hlavní jídla denně. Při dlouhodobém hladovění má totiž tělo tendenci zpomalit metabolismus a ukládat si energii na horší časy. Jak jinak než ve formě tuku. Dbejte zároveň na to, aby vaše strava byla vždy pestrá, s dostatkem vlákniny a vitamínu C. Nezapomínejte proto zařadit do svého jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny – ať už v syrovém stavu, nebo třeba v podobě našich zdravých smoothies FUA FUA, které navíc obsahují i pořádnou porci superpotravin a dalších zdraví prospěšných látek.

Zvyšte příjem bílkovin

Dostatečný příjem bílkovin je další nezbytností, jak zrychlit váš metabolismus. Ať už chcete hubnout, nabírat svaly nebo prostě žít zdravě, bílkoviny by měly tvořit podstatnou část vašeho jídelníčku. Dokáží totiž nejen rychle zahnat pocit hladu a na dlouhou dobu vás zasytit, ale navíc na své následné vstřebání spotřebují nejvíce energie ze všech živin. Pokud přijmete například 100 kalorií ve formě bílkovin, vaše tělo při jejich zpracovávání hned 20-30 kalorií zase spálí.

Okořeňte si život pikantním jídlem

Ostré jídlo díky schopnosti zvané termogeneze dokáže pořádně zahřát a nastartovat váš metabolismus. Pokud tedy patříte mezi milovníky chilli, přidávejte ho všude, kam to jen půjde.Pálivé látky, jako třeba kapsaicin obsažený v chilli papričkách, vaše tělo totiž rychlé rozpálí. Ke snížení tělesné teploty pak musí organismus vynaložit mnohem více energie, a tedy spálí o dost více kalorií než obvykle.

Hydratujte se po celý den

Dostatečná hydratace je klíčová pro správné fungování metabolismu. Voda hraje důležitou roli při trávení a pomáhá tělu efektivněji přeměňovat potravu na energii. Když jste dehydrovaní, váš metabolismus může zpomalit, protože tělo se snaží šetřit vodou a energie se spaluje pomaleji. Pravidelný pitný režim také pomáhá odplavovat přebytečnou zadržovanou vodu, což může přispět ke snížení nadýmání a pocitu nafouklosti. Snažte se proto pít pravidelně po celý den, aby vaše tělo mohlo optimálně fungovat, spalovat kalorie efektivněji a zbavovalo se přebytečných tekutin. Navíc dostatek vody vám pomůže cítit se sytější a může vás odradit od zbytečného přejídání.

Dejte si pozor na cukr

S přibývajícím věkem se obecně zpomaluje bazální metabolismus – množství energie, které vaše tělo spotřebuje v klidovém stavu. To znamená, že začnete spalovat méně kalorií než dřív. No a pokud příjem kalorií nesnížíte, bude si tělo přebytečné zásoby energie ukládat ve formě tukových polštářků.

Dále byste měli do jídelníčku zařadit následující potraviny:

  • Zelený čaj – Obsahuje katechiny a kofein, které mohou zvýšit termogenezi a podpořit spalování tuků.  Vyzkoušejte: FUA FUA Matcha & Pomeranč
  • Kurkuma – Kurkuma obsahuje kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky a může podpořit metabolismus tím, že zlepšuje inzulínovou citlivost a snižuje chronický zánět, který může zpomalovat metabolické procesy.  Vyzkoušejte: FUA FUA Banán & Kurkuma
  • Maliny – Maliny obsahují asi 6,5 gramů vlákniny na 100 gramů, což je jedno z nejvyšších množství mezi ovocem. Vláknina vám pomůže zlepšit trávení a stabilizovat hladinu cukru v krvi, což podporuje správnou funkci metabolismu. Vyzkoušejte: FUA FUA Borůvky & maliny
  • Mořské ryby a řasy – Jsou bohaté na jód, který je klíčový pro zdraví štítné žlázy. A štítná žláza hraje zásadní roli v regulaci metabolismu. Mořské ryby a řasy – Jsou bohaté na jód, který je klíčový pro zdraví štítné žlázy. A štítná žláza hraje zásadní roli v regulaci metabolismu. Vyzkoušejte: FUA FUA Modrá spirulina & Ananas

post-img-5